Pentru că suntem parte a comunității, și pentru că am înregistrat rezultate financiare deosebite în acest an, am decis triplarea numărului de burse acordate de CAR ECONOMIA pentru copii și tineri din comunitate, care răspund la întrebarea “DE CE ECONOMISIM?”.
Ceremonia de premiere a câştigătorilor BURSEI DE ECONOMISIRE MELIS-FREEDOM pe 2023 a fost organizată la sediul CAR ECONOMIA din Craiova. Am avut prilejul să cunoaștem trei tineri deosebiți, motivați, ambițioşi, perseverenți şi educați (inclusiv financiar). Ne bucurăm că i-am selectat pe ei pentru a le oferi cele trei burse a câte 1.000 de lei, dar cel mai mult ne încânta faptul că ei vor să studieze, să se dezvolte intelectual şi financiar şi să producă plusvaloare în România!
Relatam mai jos poveștile lor de viață, preocupările lor de zi cu zi și visurile care îi motivează să meargă mai departe și să își realizeze proiectele, în viitorul apropiat.
Viața de sportiv de performanță a lui Răzvan, care se trezește la 5:00, pentru antrenamente
Miu Răzvan Teodor are 16 ani și este sportiv de performanță. Aflat în echipa de baschet CSS Craiova, Răzvan practică acest sport de 12 ani. Se trezește la 5:00 dimineața, pentru a merge la antrenament. Are două sau chiar trei antrenamente pe zi. Iată cum arată o zi din viața unui sportiv dedicat. De două ori pe săptămână are antrenament la ora 5:30 AM, apoi merge la şcoală. De la liceu pleacă la al doilea antrenament, după care se întoarce acasă, pentru a-şi face temele. Uneori, înainte de anumite competiții, tânărul are trei antrenamente pe zi.
Efortul fizic (chiar şi cel psihic) al lui Răzvan este de anvergură. Este un sportiv determinat, cu o viață ordonată şi cu un caracter puternic, la cei 16 ani ai săi.
Răzvan ne poate inspira prin dedicarea pentru un sport de performanță, prin tenacitatea lui şi prin perseverență.
Strânge orice bănuț pentru echipament sportiv, pentru cantonamente, însă este conștient că la vârsta sa cel mai important sprijin financiar vine de la părinți. Visul lui este acela de a face performanță şi mai mare în sportul pe care îl iubeşte atât de mult. „Pe viitor, îmi doresc să continui pe nișa aceasta sportivă și să ajung tot mai sus în domeniul baschetului. Dacă nu voi ajunge mai sus, atunci mă voi orienta către Facultatea de Sport și voi deveni antrenor”, a spus Razvan, foarte sigur pe el, datorită disciplinei create de practicarea sportului de performanță.
Îi transmitem și noi mult succes lui Răzvan, în îndeplinirea visurilor sale ambițioase!
Fabi studiază individual detaliile importante ale vieții financiare reale, “despre care școala nu ne învață”
Preduț Ioan Fabrizio este un tânăr inteligent, care tinde către independența financiară de la o vârstă cât mai tânără. Cu veleități de antreprenor, Fabi colecționează cărți de economie, de afaceri şi învață cât mai multe despre finanțele personale. Este autodidact în acest domeniu vast şi consideră că şcoala românească este în penurie sau chiar „corijentă”, la capitolul educație financiară pentru tineri. Pasionat de cărțile lui Ray Dalio și deși este elev în clasa a XII-a (aspect care necesită mult timp pentru studiu), Fabi își face timp să studieze despre finanțe personale și dezvoltare personală. El consideră că “în viață este bine să învățăm de la oamenii valoroși din economie, care au știut să facă bani”.
Fabrizio cochetează de multă vreme cu ideea de a deveni antreprenor și de a dezvolta o afacere în România, dacă nu îi iese ideea cu împlinirea primului sau vis, acela de a studia la Academia Națională de Informații. Cu o gândire aplicată și cu o rațiune specifică oamenilor de succes, Fabrizio se descrie, în contextul sistemului actual de învățământ, care nu le oferă tinerilor prea multe perspective de educație financiară și sunt nevoiți să studieze aceste concept în afară școlii: “Noi cei care facem parte din noua generație avem tendința de a ne crea propria afacere, de a porni pe drumul antreprenoriatului, iar de la școală nu aflăm prea multe lucruri. Din experiența oamenilor de afaceri bogați putem afla lucruri valoroase. De aceea colecționez cărți scrise de oameni care au succes”.
Despre economisirea banilor, Fabi consideră că este foarte important câștigul sub forma venitului pasiv. Tânărul pare pregătit și pentru învestiții, fiind pasionat de investițiile la Bursa de Valori București, precum și de economii și investiții cu risc scăzut. “Trebuie să avem mare grijă cu investițiile efectuate, pentru a reduce riscurile și pentru a avea o rată de profit peste rata inflației”, a spus Fabrizio.
Pentru Augustin, dorința de a economisi pentru a se dezvolta este mai mare decât confortul sau personal
Lulelaru Augustin este un tânăr ambițios şi perseverent. Povestea lui Augustin ne-a impresionat din prima clipă. Augustin face naveta în fiecare zi, dintr-o comună doljeana, pentru a ajunge la liceul din Craiova, la care studiază. Se trezeşte la 6:00 dimineața, la 6:20 pleacă de acasă. Nu își permite luxul de a mai sta în pat câteva minute dimineața, după ce sună ceasul deșteptător. De doi ani încoace, are “de prins” un tren. Tânărul parcurge pe jos o distanță de circa 1,5-2 kilometri, timp de circa 25-30 de minute, pe ploaie, pe vânt, pe îngheț sau pe vreme bună. Apoi, tânărul se urcă în tren, ajunge la Craiova, iar de la gară şi până la liceu ia autobuzul. La întoarcere, Augustin parcurge acelaşi traseu, în sens invers. În fiecare zi… Dacă pierde trenul de ora 14:00, este nevoit să aștepte alt tren, mai pe seară. Ajunge acasă în jurul orei 17:30. De multe ori, învață în tren, pentru cursurile de a doua zi. Practic, traseul lui zilnic este similar cu al unui adult care face naveta la serviciu.
El ne-a povestit în scrisoarea pe care ne-a transmis-o la CAR ECONOMIA că i-ar fi fost mult mai uşor să ia microbuzul din satul în care locuieşte şi până la oraş, însă el preferă să facă acest efort al navetei cu trenul şi al deplasării pe jos, pentru că „este complet gratuit” şi pentru că „în acest fel economisesc cei peste 400 de lei pe care i-aş plăti pe abonamentul la microbuz, iar aceşti 400 de lei prefer să îi investesc în mine şi în educația mea. În concluzie, este bine să economisim, pentru că acest obicei ne oferă o siguranță financiară”, a spus Augustin.
Gândirea şi perseverența acestui tânăr de 18 ani este deosebită şi poate fi „molipsitoare”. La fel ca şi efortul făcut de el pentru a economisi. Augustin vrea să își îndeplinească visul de a studia la Facultatea de Automatică din Timișoara, apoi își dorește să activeze în domeniul IT, ca programator. Cu timpul, tânărul dorește să strângă bani din salariul de programator și să își deschidă o afacere tot în domeniul IT sau să devină game developer.
Îi dorim mult succes în îndeplinirea tuturor visurilor!
Respect, Augustin!
Respect, Răzvan!
Respect, Fabrizio!
Voi, cei care ne urmăriți, când vi se pare că nu mai puteți deloc în activitățile pe care le întreprindeți, gândiți-vă la Augustin, la Răzvan şi la Fabi şi poate mai puteți (să rezistați) puțin!
BURSA DE ECONOMISIRE MELIS-FREEDOM va continua și anii următori. Sperăm să oferim și mai multe burse și să identificăm și mai mulți copii și tineri deosebiți, cu rezultate bune și cu visuri mărețe.
Cu stimă,
Ramona Olaru, președinte CAR ECONOMIA