Foarte multe persoane au ales să economisească din 2020 încoace. Impreviziunile economice legate de locul de muncă, temperarea consumului și creșterea prețurilor de consum sunt numai câteva dintre motivele principale care să ne determine să punem bani deoparte. Necesitatea unui Fond de Urgență nu mai trebuie demonstrată. Însă unde să ne plasăm economiile, astfel încât să ne aducă un randament mai bun, mai sigur,peste rata inflației.
Am efectuat o analiză comparativă între câștigurile oferite de depozitele bancare, titlurile de stat și economiile sub formă fondului social la casele de ajutor reciproc, pentru a observa care este randamentul cel mai bun. Analiza este făcută doar pentru câștiguri pasive, deci câștiguri cu riscul cel cât mai redus.
Pentru acuratețea datelor, am luat în calcul economii de 10.000 de lei, în toate situațiile analizate.
Nouă porognoza de inflație anunțată de Banca Națională a României (BNR) ne arată că prețurile vor crește într-un ritm mai accelerat până la sfârșitul anului 2021. La ora actuală, ratainflației este de 3,24%, însă prognoza BNR pentru finele anului este de 3,4% cu un interval de variație +/-1,4. Ceea ce însemană că, cine a economisit 10.000 de lei ar trebui să aibă la finele anului cel puțin 10.340 de lei, plus acea variație prognozată de BNR. Acestea sunt datele actuale, dar inflația variază de la un trimestru la altul.
În trimestrul al doilea 2022 prognoza inflației este de 2,5%, cu o variație de +/-1,6 puncte. Ceea ce însemna că persoanele care economisesc acum 10.000 de lei ar trebui să aibă în mai 2022 cel puțin 10.250 de lei net, pentru a acoperi inflatia prognozată. Adică, pentru a cumpăra anul viitor aceleași produse și servicii pe care le cumpărăm acum cu 10.000 de lei, ar trebui să deținem cel puțin 10.250 de lei atunci, cu o variație de +/-1,6%.
Depozitele bancare. Dai bani băncii că să îți țină economiile timp de un an
Să presupunem că o persoană a avut economiile de 10.000 de lei în bani gheață. Îi depune pentru un an în depozite bancare, după care îi retrage tot cash. Deși nu este recomandat să lucrați cu numerar, pentru că băncile au comisioane foarte mari la retragerea banilor în numerar, există încă multe persoane care își păstrează economiile “la saltea”, sub forma numerarului.
Am analizat oferta băncilor pentru depozite la termen pe 12 luni, pe portalul FinZoom.ro unde se pot face analize comparative între ofertele tuturor băncilor. Având în vedere că băncile percep și comisioane diverse deponenților, iar statul încasează 10% din dobânda câștigată, pe FinZoom.ro se poate evidenția cu cât rămâne drept câștig net persoana care a constituit un depozit la termen, după 12 luni. Dobânzile sunt cuprinse între (în ordine descrescătoare) 3,8% pe an și 0,8% pe an.
Randamentele oferite la depozite sunt negative la unele bănci
După 12 luni, pentru cei 10.000 de lei plasați la bănci, câștigul real (net) este cuprins între 342 de lei și, atenție!, -170 de lei. Doar patru bănci oferă câștiguri nete din dobânzile la depozite care să acopere rata inflației prognozată pentru trimestrul 2 al anului viitor, deci peste 250 de lei, la cei 10.000 plasați în depozite la termen. Respectiv, cele patru bănci oferă câștiguri nete de 342 lei, 324 lei, 326 lei și 252 de lei, pe un an întreg. Restul dobânzilor nete (după ce au fost scăzute toate dcosturile băncii) sunt sub nivelul inflației prognozate de BNR.
Din totalul de 43 de oferte de depozite bancare la termen pe 12 luni, o bancă afișează un câștig de zero lei pentru deponent, iar în alte 6 oferte prezente pe FinZoom, persoana care a depus 10.000 de lei la acele bănci are pierdere. Randamentele sunt cu minus. Adică, deponentul mai duce bani de acasă, pentru a acoperi cheltuielile generate de depozitul pe un an. În ordinea afișată pe comparatorul de depozite citat, deponenții ar trebui să ducă de acasă, în funcție de banca, sume (evidențiate cu minus în tabelul de pe FinZoom) de: 15,71 lei, 27,78 lei, 61,54 lei, 66,2 lei sau 170,49 lei. Deci cine și-a ținut banii la o banca timp de un an și îi retrage în numerar, are un cost suplimentar de maximum 170,49 lei, bani pe care îi lasă băncii. Deponentul pleacă acasă cu 9.829,51 lei, din cei 10.000 economisiti.
În cazul în care persoana economisește sub forma depozitului bancar fără să retragă banii de la ghișeu în numerar, atunci câștigurile de la bănci sunt cuprinse între 342 de lei și zero lei. O singură bancă oferă un câștig negativ (o pierdere) după ce persoana și-a păstrat timp de 12 luni banii în acea bancă, respectiv -15,71 lei.
La depozitele bancare la termen mai există un dezavantaj: cine retrage banii înainte de termen pierde dobânda, dar plătește comisioanele băncii. Oricum ar fi, persoana deponentă este în pierdere.
Titlurile de stat, randamente apropiate de rata inflației
O alternativă la depozitele bancare sunt titlurile de stat, unde randamentul este ceva mai mare decât la bănci. Totuși, ultimele emisiuni de titluri au fost apărut cu promisiuni de randamente apropiate de rata inflației. De exemplu, titlurile TEZAUR emise în septembrie 2020 cu scadență la un an au un randament de 3,5% pe an, cu scadență pe 2 ani au un randament de 4%. Iar titlurile cu scadență la 3 ani au un randament de 4,25%.
Cine a cumpărat titluri de stat anul trecut în valoare totală de 10.000 de lei, cu scadență pe 1 an, ar urma să câștige în septembrie 2021 suma de 350 de lei, ce reprezintă randamentul oferit de Ministerul Finanțelor. Ori, potrivit estimărilor BNR, în T3 2021, rata inflației estimată ar fi de 3,3%, cu un interval de variație de +/- 1,1. Ceea ce înseamnă că inflația ar putea fi mai mare sau mai mică cu 1,1 față de cea prognozată.
Chiar zilele trecute oficialii BNR au menționat că “inflația s-a întors” și că este în creștere. Deci, la scadența din septembrie 2021, cine a contractat titluri de stat cu scadență pe un an, ar avea un câștig foarte apropiat de rata inflației. Deci câștigul real al posesorului banilor va fi nesemnificativ sau nu va fi deloc.
Dobânzi mai mici oferite de stat pentru titlurile emise în 2021
La emisiunea de titluri de stat TEZAUR din aprilie 2021, statul a oferit randamente mai mici decât în septembrie. Pe un an , randamentul este de 2,95% (la o prognoza a inflației de 2,5% +/-1,6). Pe 3 ani, randamentul titlurilor de stat este de 3,35%, iar pe 5 ani, de 3,75%. Titlurile emise în mai oferă un randament de 2,95% dacă au scadență la un an și de 3,35%, dacă au scadență peste 3 ani.
Se observă că la un an de la emisiunea titlurilor, inflația prognozată este foarte apropiată de randamentul plătit de stat. Ceea ce înseamnă un câștig nesemnificativ pentru persoana care a investit în titluri cu scadență la un an. În condițiile în care inflația va depăși 3,5-4% în perioada următoare, dobânzile oferite de titlurile de stat pe termen scurt nu mai acoperă nici măcar rată inflației.
Marele avantaj al titlurilor de stat este acela că orice câștig este neimpozitat, conform Codului fiscal.
Însă marele dezavantaj este acela că persoanele care vor să își retragă banii înainte de maturitatea titlului de stat pierd și câștigul, dar își retrag sumele cu mare dificultate. Se depune o cerere la Trezoreria din localitatea de domiciliu, apoi luna următoare depunerii se pot retrage primii bani. Nu mai mult de 5.000 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, cine a investit 10.000 de lei în TEZAUR și vrea să îi retragă înainte de scadență are nevoie de trei luni pentru a-și retrage banii. Și, evident, pierde dobânda.
Economiile plasate la CAR ECONOMIA aduc, de departe, cel mai avantajos randament: 6,7% pe an – câștig net
Casele de ajutor reciproc (C.A.R.) oferă, de ani buni, câștiguri din dobânda calculată la economii sub forma fondului social mai mari decât rata inflației. Acele randamente sunt și mai mari decât câștigurile din dobânzile la depozitele bancare și decât randamentele de la titlurile de stat. Cel mai mare randament adus de cei 10.000 de lei economisiți este oferit de CAR ECONOMIA, dintre toate randamentele analizate. Cei 10.000 de lei depuși sub forma fondului social pe 12 luni la CAR ECONOMIA ar aduce un randament de 670 de lei pe an.
Și economiile sub forma fondului social sunt neimpozitate, potrivit art. 93, litera b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Așadar, câștigul din dobânda la fondul social este unul net, de 670 de lei pe an. Pe trei ani, câștigul net din dobânda de la CAR ECONOMIA, la 10.000 de lei economisiti, va fi de 2.200 de lei.
De la 1 iunie 2021, CAR ECONOMIA majorează dobânda la economiile depuse sub forma fondului social la 6,8% pe an, cu capitalizare lunară. Deci câștigul net va fi de 7% pe an, iar noul procent de dobândă se aplică și la fondul social aflat în sold. Cine depune 10.000 de lei la CAR ECONOMIA, de la 1 iunie, beneficiază de un câștig net de 700 de lei pe an. Este cel mai mare câștig pasiv dintre toate plasamentele cu risc scăzut analizate mai sus.
Avantajele majore ale economisirii la C.A.R.
Casele de ajutor reciproc sunt entități nonprofit. Scopul lor este întrajutorarea membrilor. Adică banii economisiți ca fond social sunt plasați mai departe în împrumuturi. Din dobânda încasată de la împrumuturi, C.A.R.-ul asigură dobânda la fondul social. Diferența între cele două dobânzi reprezintă cheltuielile de funcționare ale CAR-ului. Astfel, CAR-urile își permit să plătească o dobândă mare la economii, cu mult peste rata inflației.
Plasarea capitalului sub forma fondului social la C.A.R. are și alte avantaje majore. Dobânda se calculează zilnic și se capitalizează lunar. Cine vrea să își retragă banii va primi inclusiv dobânda calculată până în ziua retragerii fondului. Investitorul poate retrage banii oricând dorește, cu o informare prealabilă a C.A.R.-ului, cu 2-3 zile înainte de retragere.
Fondurile sociale depuse la C.A.R. sunt garantate integral de către Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc (www.fdgcar.ro).
În concluzie, dobânda cu mult peste rata inflației, acces nelimitat la bani, garantarea dobânzii, indiferent de data retragerii sumelor, garantarea integrală a economiilor depuse, neimpozitarea acestora fac din fondul social depus la CAR ECONOMIA cel mai important și mai avantajos instrument financiar de economisire al momentului. Astfel de plasamente aduc câștiguri membrilor CAR și pe termen mediu și lung, deoarece dobânda la economii este deosebit de atractivă și asigură un câștig real (peste rata inflației) semnificativ.
CAR ECONOMIA
Craiova, Str. Înfrățirii, nr. 3, Bl. C16B, Sc. 1, Ap. 1
www.car-economia.ro
office@car-economia.ro
Tel.: 0749.75.21.04