V-ați gândit ce veți face când veți ieși la pensie? Visați să călătoriți în cele mai exotice locuri, să explorați lumea de pe un vas de croazieră sau doriți să trăiți linișțiți și să aveți grijă de sănătatea voastră și de nepoți? În oricare dintre situații, veniturile de care veți avea nevoie când ajungeți la vârsta înțelepciunii trebuie să vă asigure necesitățile unui trai decent.
Cum să economisești azi, pentru linistea pensiei de mâine?
Când ajungi la vârsta de pensionare ești pe cont propriu. Dacă nu te-ai ajutat cu venituri suplimentare în timpul vieții active, atunci depinzi de o pensie de stat mică, erodată de inflație și de economiile pe care le-ai făcut în timp. Dacă ai economisit. Ai mai multe variante pentru a te pregăti financiar de momentul pensionarii. Poți păstra banii în depozite bancare, dar dobânzile sunt exagerat de mici (2-4%), iar economiile ar fi aspru erodate de inflație, care a atins un record al ultimilor 18 ani, fiind o inflație formată din două cifre.
Dacă ai un loc de muncă, atunci probabil că deja cotizezi la Pilonul II de pensii, ca alternativă la pensiile de stat. Banii administrați de administratorii de fonduri sunt investiți pe piața de capital și/sau în titluri de stat. Nu întotdeauna randamentele fondurilor de pensii administrate privat depășesc rata inflației. În plus, din banii cotizați de tine la Pilonul II, suporți și costurie de administrare (comisioanele practicate de administratorii de fonduri). Există și pensiile private (Pilonul III). Angajatorii au deductibilitate pentru echivalentul a 400 de euro anual, pentru angajații care se înscriu la Pilonul III.
În cazul în care nu aveți un venit din salariu și aveți vârsta activă de muncă puteți încheia un contract cu casa de pensii din județul de domiciliu și să cotizati lunar echivalentul contribuției la CASS, pentru a fi asigurat la pensie, la pensia de stat.
Fă-ți un cadou pentru bătrânețe: ECONOMISEȘTE!
Există și o alternativă pentru a economisi și a-ți proteja capitalul pentru perioada când nu vei mai fi activ, din punct de vedere al pieței muncii. Poți economisi sub forma fondului social la CAR ECONOMIA. Dobânda oferită de noi în acest moment la economiile în lei este de 7,3% pe an, cu capitalizare lunară, ceea ce înseamnă un câștig net de 7,5% pe an, cu ajutorul dobânzii compuse (capitalizate).
Să presupunem că depui acum fond social de 200.000 de lei la CAR ECONOMIA. Presupunem că pe toată durata dobânda oferită este de 7,3% pe an, cu capitalizare lunară (am folosit aceeași dobânda pentru toată perioada pentru ușurința calculelor). Dacă ai răbdare și nu retragi nici dobânda, nici din fondul social, atunci cu ajutorul dobânzii compuse sau capitalizate, în 10 ani (în 2032) vei avea în contul de la CAR 419.988 lei. Deci, mai mult decât dublu. Vor fi toți banii tăi, pentru că la noi nu se percep taxe, nici comisioane, iar câștigul din dobândă nu intră în calculul veniturilor impozabile.
După ce ai economisit timp de 10 ani, vei putea să îți retragi lunar dobânda la banii acumulați, care ar fi de 2.500 de lei pe lună. Fără a cheltui din economii. Fără să calculăm rata inflației, ci luând strict valoarea nominală a câștigului, după ce ai ținut 10 ani banii la CAR vei putea câștiga lunar din dobânda 2.500 de lei pe luna. Acest venit în plus poate fi echivalentul pensiei tale de stat, după 35 de ani de muncă.
Dacă începi să economiseșți de la o vârstă mai mică și depui la CAR ECONOMIA, de exemplu, 100.000 de lei, pe o perioadă de 10 ani. În 2032 vei avea în cont 209.994 lei. Dacă retragi dobânda lunar, din acel moment ai încasa 1.320 de lei pe lună.
În cazul în care ai peste 40 de ani și mai ai circa 20 de ani până la vârsta pensionării, dacă depui azi la CAR ECONOMIA 100.000 de lei, după o perioadă de 20 de ani (în 2042) vei avea în cont 439.372 de lei. În condițiile în care lăsați banii să lucreze pentru voi și nu întrerupeți puterea dobânzii compuse, atunci după 20 de ani veți putea încasa lunar o dobândă de 2.656 de lei. Iarăși subliniez: suma poate reprezenta echivalentul unei pensii, pe care o primiți în plus și nici nu cheltuiți din economiile acumulate.
Dacă totuși, posibilitățile de economisire sunt limitate, există și alte variante, cu sume mai mici. Economisind acum 50.000 de lei la CAR ECONOMIA, cu dobânda de 7,3% pe an, în 10 ani fondul social deținut ar fi de 104.997 lei. La această acumulare de capital, în caz de pensionare, ai putea retrage lunar dobânda de 634 de lei, în condițiile în care economiile rămân intacte.
Ți se pare mult să ai economisiți la CAR 50.000 de lei pentru “vremuri tulburi”? Care consideri că ar trebui să fie nivelul economiilor tale pentru a te bucura la pensie de liniște, fără să îți fie afectat nivelul de trai avut în viața activă?
Ai peste 40 de ani? Tu unde și cât economiseșți?
Dacă ai peste 40 de ani și nu ai economisit nici măcar 50.000 de lei până la vârsta aceasta, atunci este destul de grav pentru tine, ca viitor pensionar! Mai ai timp să recuperezi, dacă îți impui să economisești o parte consistentă din venit. Desigur, în perioadele acestea inflaționiste, persoanele care câștigă sub salariul mediu net pe economie pot pune mai puțini bani deoparte sau deloc. Însă, oamenii care au astăzi venituri medii sau peste medie și nu economisesc, nu au nicio scuză că vor ajunge la vârsta de pensionare și se bazează doar pe venitul din pensia de stat și, în funcție de vârstă, de o contribuție la Pilonul II de pensii. Și cam atât.
Dacă ai sub 40 de ani și încă nu ai început să economiseșți, este momentul să te gândeșți și la viitor. Obiceiul economisirii timpurii trebuie cultivat și dublat de multă răbdare. Răbdarea este necesară pentru ca dobânda compusă (capitalizată) are nevoie de timp că să îți dubleze sau să îți tripleze economiile. Dobânda compusă cunoscută și drept “dobânda la dobândă” este un concept folosit de ani buni, în toată lumea.
Reflectați la aceste întrebări, iar când va hotărâți să economisiți, va așteptăm să deveniți membri ai CAR ECONOMIA, în cele mai simple moduri cu putință. Fie va înscrieți ca membru de la distanță (www.car-economia.ro, secțiunea ECONOMISEȘTE ONLINE), fie veniți la sediul nostru din Craiova, pentru a completa cererea de înscriere.
Reiau îndemnul adresat mai sus:
Fă-ți un cadou pentru bătrânețe: ECONOMISEȘTE!
Cu drag,
Ramona Olaru