“Nu economisi ceea ce rămâne după ce cheltuiești, ci cheltuie ceea ce rămâne după ce economisești” Warren Buffett
Regula de aur a economisirii este aceea să punem bani deoparte imediat ce am încasat venitul. “Plătește-te pe tine primul!”. Este un sfat financiar solid dat de înțelepți care au câștigat mulți bani adoptând principiul economisirii timpurii.
Procentul din venit care merge către economisire diferă, în funcție de mai mulți factori: de gradul de educație financiară al persoanei, de emoția și motivația cu care dorește să economisească, de nivelul venitului activ încasat și de nivelul cheltuielilor planificate.
Motivații psihologice sau obiceiuri financiare materiale?
Dar ce ne motivează să economisim? De ce ne-am crea rezerve financiare de-a lungul vieții?
Fiecare persoană are propia motivație pentru care strânge bani. Din practica desprinsă din obiceiurile de economisire ale persoanelor care depun fond social la CAR ECONOMIA am desprins opt motive pentru care oamenii economisesc. Unele sunt pur psihologice – există un anumit confort psihic să știi că ai economii strânse pentru situații neprevăzute sau pentru suplimentarea veniturilor la pensie. Altele sunt motivații materiale – în sensul că unele persoane economisesc acum pentru a investi în viitor.
Am identificat opt motive pentru care oamenii economisesc cel mai des
Economisim pentru:
- Siguranță și stabilitate. Fondul de siguranță reprezintă sumele economisite, cuprinse între 6-12 salarii lunare. Odată economisiți, acești bani ne conferă confortul de a ne descurca cu toate cheltuielile vieții de zi cu zi în situația în care, din diverse motive, rămânem fără un loc de muncă sau fără venitul activ pe care îl încasăm acum. Economisirea sub forma unui Fond de siguranță ne creează o stabilitate financiară pe o perioadă de timp, indiferent ce se va întâmplă cu locul de muncă sau cu alt venit activ. Fondul de siguranță poate fi păstrat la CAR ECONOMIA, unde dobânda îți protejează cât de cât capitalul de inflație, ai acces oricând la bani, fără a pierde dobânda acumulată, iar economiile sunt garantate și câștigurile sunt neimpozabile.
- Pentru liniștea interioară. Motivația este una psihologică. Atunci când ai economii suficiente, poți fi un om liniștit și trăiești viața așa cum îți dorești, fără să te mai gândești la “ziua de mâine”.
- Pentru achiziționarea unei locuințe/investiții imobiliare. Multe persoane (inclusiv tineri) economisesc pentru a strânge avansul necesar achiziționării unei locuințe sau chiar pentru a-și cumpăra locuința în sine fără credit ipotecar. Sunt persoane care au deja o locuință și vor să achiziționeze încă una pentru copii sau investesc în imobiliare ca o formă de protecție în fața inflației.
- Pentru viitorul copiilor. Sunt persoane care economisesc pentru studiile copiilor sau pentru a le oferi un viitor mai bun atunci când copiii vor deveni tineri, adulți.
“Cel mai important nu e câți bani faci, ci cât de mulți economisești, cât de bine îi pui să lucreze pentru tine și câte generații îi păstrează”, Robert Kiyosaki
- Pentru câștigul pasiv din dobânda compusă. Avantajele dobânzii compuse sau capitalizate sunt multiple. Dobânda compusă este cea mai simplă și la îndemână metodă prin care banii tăi se înmulțesc. Ei au nevoie de răbdarea ta și de timp. La acest câștig se referă sintagma “Pune banii să lucreze pentru tine!”. Concret, economisind la CAR ECONOMIA sub forma fondului social câștigi din dobânda compusă punând banii să lucreze pentru tine. La o dobândă de 7% pe an, cu capitalizare (deci cu ajutorul dobânzii compuse), în 10 ani banii tăi se dublează.
- Pentru a avea un venit suplimentar la pensie. Oamenii chibzuiți se gândesc serios la momentul în care vor ieși din viața activă și se vor pensiona, iar pensia de stat nu le va asigura un trai decent. Ei economisesc și la fondurile de pensii facultative, dar acolo există comisioane care le diminuează sumele economisite. Și în acest caz, cel mai sigur mod de economisire este la CAR ECONOMIA, unde capitalul este protejat de inflație și nu există comisioane, taxe sau alte costuri suplimentare.
“Diversificarea este o protecție împotriva ingnoranței”, spunea miliardarul Warren Buffett
- Pentru investiții pe piețele financiare. Persoanele care economisesc este bine să aibă un portofoliu diversificat de plasamente. Probabil vă este cunoscută sintagma: “Nu țineți toate ouăle în același coș”. Unele persoane economisesc pentru a investi ulterior pe piețele financiare. Pentru a face astfel de investiții ai nevoie de un „apetit” față de risc și de abilitatea de a stăpâni informația. Desigur investițiile în acțiuni pot fi făcute din economiile care exced Fondul de siguranță.
- Pentru independența financiară. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ajungi să nu mai fii nevoit să lucrezi nicio zi din viață? Sunt persoane care aspiră să câștige un venit pasiv semnificativ care să le asigure traiul de zi cu zi, fără a-și cheltui din economii. Dar pentru a deveni independent financiar trebuie să începi să economisești de la o vârstă timpurie și să pui deoparte o parte consistentă din venit. Unele persoane care au o astfel de motivație nu (mai) lucrează pentru bani, ci banii lucrează pentru ele! În 10-15 ani de economii poți deveni independent financiar și te poți ocupa de hobby-urile tale, de călătorii, de practicarea unui sport preferat etc., fără să fii nevoit să mai muncești. Ci banii tăi vor produce pentru tine un câștig pasiv care să îți permită să îți acoperi toate cheltuielile. Drumul către independența financiară este unul lung, anevoios, dar nu imposibil. Trebuie să ai răbdare și să fii perseverent.
Și pentru că exemplul personal este elocvent atunci când vorbim despre sfaturi financiare, eu am ajuns la un nivel la care economisesc 70% din venitul activ. Și nu am de gând să mă opresc aici! Tu câți bani economisești lunar?
Cu drag,
Ramona Olaru